1998

1998. július 8., szerda VI. évfolyam, 1300. szám

***      A Szenátus és a Képviselőház együttes ülésén, szerdán, július 8-án a Parlament 294 mellette és 68 ellene leadott szavazattal jóváhagyta Hajdu Gábor szenátor kinevezését az egészségügyi tárca élére. Az RMDSZ által javasolt Hargita megyeijogász-szenátort előzőleg a Szenátus egészségügyi és családvédelmi bizottsága is meghallgatta, miután Radu Vasile miniszeterelnök őt nevezte ki dr. Bárányi Ferenc utódjául. Az új egészségügyi miniszter hétfőn, július 13-án teszi le a hivatali esküt.

 

***      Ugyancsak szerdán, július 8-án a két ház együttes ülésen megszavazta a közszolgálati Román Televíziós Társaság Igazgató Tanácsát, amelynek tagja az RMDSZ által jelölt Gálfalvi Zsolt is, a Hét címő hetilap főszerkesztője, a Romániai Magyar Pen Klub elnöke. Az RMDSZ póttagként Sebesi Karen Attilát jelölte.

 

***      Kedden, július 7-én, a Szenátusban két szavazat hiányzott ahhoz, hogy Kozsokár Gábor Kovászna megyei szenátort megválasszák az Alkotmánybíróság tagjává, alkotmánybírói tisztségbe. Csütörtökön, július 9-én, a második fordulóban újabb szavazásra kerül sor, amikor az RMDSZ által jelölt jogász-szenátor remélhetőleg megkapja a megválasztásához szükséges 72 szavazatot.