1998

1998. december 9., szerda VI. évfolyam, 1377. szám

***      Mint már beszámoltunk róla, 1998. december 8-án, kedden délután rendkívüli sajtóértekezletet hívott össze Markó Béla szövetségi elnök az RMDSZ bukaresti székházába, hogy a szövetség vezetői kifejtsék a nyilvánosság előtt az RMDSZ álláspontját az egészségügyi tárca vezetésében felmerült kérdésekkel és a romániai egészségügy helyzetével, illetve a társadalombiztosítás reformjával kapcsolatban. A sajtóértekezleten Markó Béla mellett részt vettek Verestóy Attila és Varga Attila, az RMDSZ szenátusi, illetve képviselőházi csoportjának vezetői, valamint Hajdú Gábor egészségügyi miniszter.

Bevezetőjében Markó Béla elmondotta, hogy az RMDSZ-nek világos és határozott koncepciója van a hazai egészségügy reformját illetően, és a szövetség Hajdú Gábor miniszternek politikai támogatást biztosít e koncepció érvényesítésében, ugyanakkor hangsúlyozta: a reform végrehajtásához elengedhetetlen, hogy a kormánykoalíciós partnereknek is egységes koncepciója és akarata legyen e fontos, de érdekellentétektől nem mentes területen. Ez nem jelenti azt, hogy a tárcát egyetlen párt vezesse, hanem azt, hogy a koalíciós partnerek szolidárisan, egységes koncepció alapján törekedjenek a reform véghez vitelére. Ez az egységes koncepció hiányzik mutatott rá a szövetségi elnök, és egy kérdésre adott válaszában azt is kilátásba helyezte, hogy amennyiben az egészségügyi minisztériumban bizonyos vezető személyek nem hajlandóak változtatni nézeteiken és egységes koncepció alapján együtt dolgozni a tárca vezetőjével, sőt áskálódnak is ellene, kérni fogja az illető személyek leváltását.

Hajdú Gábor ismertette a tárca élére való kinevezése óta eltelt néhány hónap alatt végzett munkáját, az új Egészségvédelmi és társadalombiztosítási törvény útját, a reform első sikereit, folyamatban lévő megvalósításait, de ugyanakkor szóvá tette, hogy a reformhoz pénzre és egységes koncepcióra, a koalíciós partnerek akcióegységére van szükség. Pénz nélkül nem lehet végrehajtani az egészségügy reformját, a privatizációt, márpedig minden folyamodványa, a társminisztériumokhoz, a miniszterelnökhöz, az államfőhöz intézett kérése ellenére december elején újabb, ezúttal drasztikus, 256 milliárd lejes csökkentést határoztak el a tárca költségvetésének terhére. Hajdú Gábor azt is elmondotta, az ország jelenlegi gazdasági helyzetében nem engedheti meg magának, hogy 350 gyógyszert az állam költségtérítésben részesítsen, hiszen ezt még olyan országok sem tehetik, és nem is teszik meg, amelyek tízszer, ötvenszer vagy akár százszor is többet költenek egészségvédelemre, mint Románia.

 

***      A múlt hét végén Várfalván tartották meg kéthónaponként esedékes soros megbeszélésüket az RMDSZ Kolozs megyei polgármesterei és alpolgármesterei. A találkozón jelen volt Mátis Jenő Kolozs megyei képviselő, Buchwald Péter alprefektus, Boros János, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke.

Pálfy Károly megyei tanácsos a helységgazdálkodás időszerő kérdéseiről, Mátis Jenő aktuális gazdasági problémákról szólt. A megbeszélésen számos közérdekő kérdés került terítékre a vasúttól távol eső települések sajátos gondjaitól a földgáz bevezetésééig vagy a telefonhálózat kiterjesztéséig.