1998

1998. december 11., péntek VI. évfolyam, 1379. szám

***      1998. december 11-én, pénteken délelőtt 11.00 órai kezdettel Kolozsváron a Protestáns Teológia Bethlen termében tanácskozásra összeült a Szövetségi Egyeztető Tanács.

Az ülés napirendjén időszerő gazdasági kérdések vitája szerepel a Privatizációs Minisztérium, illetve a Mezőgazdasági Minisztérium RMDSZ államtitkárainak beszámolói alapján.

 

***      December 12-én, szombaton de. 10.00 órakor Marosvásárhelyen, a Kultúrpalota kistermében kezdi meg tanácskozását az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa. A kétnapos ülés napirendjére az Állandó Bizottság a következőket javasolta:

  1. A szövetségi elnök tájékoztatója;
  2. Az RMDSZ ifjúságpolitikájának elemzése;
  3. Az RMDSZ szociális politikájának elemzése;
  4. A polgármesterek tanácskozásának következtetései;
  5. A kisebbségi törvénytervezet vitájának előkészítése;
  6. Határozat a belső választások módszeréről és ütemtervéről;
  7. Interpellációk.

Az SZKT ülését megelőzően, pénteken délután 16.00 órától, ugyancsak Marosvásárhelyen, a Bernády-házban ülésezik az Egyeztető Kerekasztal.

 

***      December 10-én és 11-én a Szenátusban folytatódott, illetve a 17. szakaszhoz érkezve megrekedt a helyhatóságok megszervezésére és a helyi autonómia általános rendszerére vonatkozó törvénytervezet vitája. Itt nyilvánítja ki a tervezet a nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárok jogát arra, hogy az olyan helységekben, ahol a lakosság legalább 20%-át képezik, anyanyelvükön is érintkezhessenek a hatóságokkal. A kormánykoalícióba tömörült pártok szenátorai általános értelemben véve támogatták, néhány független honatya azonban és az ellenzéki RTDP, RNEP, NRP szenátorai különféle hivatkozásokkal a leghevesebben ellenezték ezt a rendelkezést. Utóbbiak némelyike a magyarságra, az RMDSZ-re és szenátoraira nézve becsmérlő, rágalmazó kijelentésekre ragadtatta magát. Az RMDSZ frakció részéről dr. Csapó József, Verestóy Attila és Markó Béla szenátorok utasították el a méltatlan és alaptalan vádaskodásokat,és igyekeztek a tárgyra terelni a vitát. A tárgyalási idő leteltével az ülést szavazás megejtése nélkül rekesztették be.