1997

1997. szeptember 4., csütörtök V. évfolyam, 1106. szám

***      1997 szeptember 4-én csütörtökön Markó Béla szövetségi elnök, Takács Csaba ügyvezetô elnök, Birtalan József gazdasági alelnök, Niculescu Antal kormányfôtitkár-helyettes, Kozsokár Gábor, Hajdú Gábor és Puskás Bálint szenátorok az RMDSZ bukaresti székházában fogadták Dr. Habsburg Ottót, a Nemzetközi Páneurópai Unió elnökét és az Európa Parlament tagját, akit Romániába elkísér fia, Habsburg György fôherceg is. Markó Béla ismertette a romániai demokrácia, ezen belül a kisebbségek helyzetének alakulását, a reform helyzetét és a jelenlegi kormánykoalíció erôfeszítéseit hazánk integrációja irányába. Az RMDSZ vezetôi ugyanakkor kiemelték a külföldi befektetések fontosságát is. Dr. Habsburg Otto emlékeztette a jelenlevôket, hogy eddig következetesen kiállt az európai eszme mellett és ezért aktívan támogatja a közép-kelet-európai országok felzárkózását.A Páneurópai Unió elnöke szerint a novemberi változások óta állandóan javul Románia külföldi megítélése, ami alapfeltétele az integrációnak. „A demokratikus erôk, köztük az RMDSZ kormányalakítása után teljes mértékben támogatom Románia integrációs törekvéseit. Sok még az elôttünk álló feladat, de optimista vagyok”  – mondta az Európa Parlament tagja, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az integrálódni kívánó országok megítélésében elsôrendû fontossággal bír a kisebbségi kérdés megfelelô kezelése is. A találkozón jelen voltak Szatmári Tibor és Vajda László, a szövetségi elnök tanácsosai.

Bukaresti látogatása során Dr. Habsburg Ottó találkozni fog Adrian Severin külügyminiszterrel, Alexandru Herlea integrációs miniszterrel, Tokay György kisebbségvédelmi miniszterrel, Victor Boštinaruval, a Képviselôház külügyi bizottságának tagjával és a román Parlament integrációs bizottságainak tagjaival. A találkozókon Habsburg Ottó azt próbálja feltérképezni, hogyan segítheti konkrétan Románia európai integrációját.

Otto von Habsburg, a politikai és társadalmi tudományok doktora, 1979 óta tagja az Európa Parlamentnek; a jelenleg kormányzó német Keresztényszociális Unió (CSU) listáján választották meg. A Külpolitikai és Biztonsági, illetve a Költségvetési Bizottság tagja, a Közép-Kelet-Európa munkacsoport elnöke. 1936 óta küzd a közös Európáért a Páneurópai Unió keretében, melynek elnökévé 1973-ban választották.

 

***      1997. augusztus 30-a és szeptember 2-a között került sor az Európa Tanács Parlamenti Közgyûlése Politikai Bizottságának soros ülésére, melyen a romániai delegáció képviseletében részt vett Kelemen Attila, az RMDSZ Maros megyei képviselôje is. A bizottság beszámolókat hallgatott meg a Szovjetunió utódállamainak demokratikus fejlôdésérôl, majd elfogadta az európai kisebbségek általános helyzetérôl szóló jelentést.

 

***      1997. szeptember 1–3-a között Bušteniben, a Német Népfôiskolai Szövetség szervezésében  tartotta rendkívüli ülését a Román Szabadegyetemek Országos Szövetsége (ANUP), melyen az Erdélyi Magyar Közmûvelôdési Egyesület népfôiskolai csoportja részérôl Dáné Tibor Kálmán vett részt. Az összejövetel célja az új alapszabályzat kidolgozása volt, melynek segítségével,  – még egy modern hazai NGO-törvény hiányában is  – új alapokra lehet helyezni a felnôttképzést.

 

***      A Christiana Társaság bukaresti igazgatósága jóváhagyta egy magyar tannyelvû, általános asszisztenseket képzô osztály létrehozását a vajdahunyadi Christiana posztliceális egészségügyi technikum keretében, az 1997/98-as tanévre. A felvételi vizsgára, amely tesztjellegû lesz, szeptember 11–16-a között lehet feliratkozni 8.30 és 14.30 között az iskola N. Bãlcescu utca 7. szám alatti épületében. A beiratkozáshoz szükséges iratokkal, illetve a vizsgákhoz szükséges tantárgyakkal kapcsolatos további információkhoz a 054-715592-es telefonszámon lehet hozzájutni 17.00–19.00 óra között.