1997

1997. október 30., csütörtök V. évfolyam, 1144. szám

***      1997. október 30-án Bukarestben került sor a Nemzeti Kisebbségek Tanácsában résztvevô szervezetek képviselôinek rendkívüli összejövetelére, melynek célja a november 12-i plenáris ülés elôkészítése, napirendjének megállapítása volt. A résztvevôk megegyeztek abban, hogy a plenáris ülésen megvitatásra kerül a Sürgôsségi kormányrendelettel módosított Tanügyi illetve Közigazgatási törvény alkalmazása, az elkobzott közösségi javak visszaszolgáltatása, a Kisebbségi törvény kidolgozásának módozatai, valamint a 83/1995-ös törvény módosítási javaslatai. A tervek szerint a Nemzeti Kisebbségek Tanácsának plenáris ülése el fog fogadni egy nyilatkozatot is a hazai xenofób megnyilvánulások ellen. A RMDSZ részérôl Kötô József ügyvezetô elnök-helyettes, Márton Árpád képviselô és Czédly József Bukarest alprefektusa vett részt a megbeszéléseken.

 

 

***                                                      FELHÍVÁS

                        minden romániai magyar nôszövetséghez és nôegylethez

 

Felkérem a romániai magyar nôk összes szervezetét, hogy minél elôbb nyílt levélben tiltakozzon az Adrian Nãstase által vezetett, 20 ellenzéki politikusból és számos újságíróból álló csoport 1997. október 24-én és 25-én Kovászna és Hargita megyében eszközölt, az emberi jogokat és ezen belül a gyermekek jogait sértô kiszállása ellen.

Nem tûrhetjük, hogy egy politikusokból és újságírókból álló csoport kénye-kedve szerint etnikai zavargások szítására használja fel gyermekeinket. Semmivel sem igazolható az az eljárás, amely során 8–10 éves kisiskolásokat videokamerák „tûzében” durva provokatív hangon, megfélemlítô fellépéssel kérdôre vonnak olyan oktatási kérdésekrôl, amelyekre még a náluk idôsebbek sem felelhettek volna kielégítôen.

Nem tûrhetjük, hogy gyerekeinket politikai kampány céljaira használják fel!

Nem tûrhetjük azt sem, hogy az iskolát politikai célokra használják fel, hiszen gyermekeink azért járnak oda, hogy tanuljanak és nem azért, hogy súlyos lelki megrázkódtatást szenvedve segítsenek egyes felelôtlen ellenzéki pártoknak politikai tôkét gyûjteni.

Felkérem a pedagógusokat, hogy minden esetben, személyektôl és ezek minôségétôl függetlenül tartsák tiszteletben a törvényes elôírásokat és leghatározottabban tiltsák meg minden politikai célzatú tevékenység lebonyolítását az iskolákban.

 

Bukarest, 1997 október 30.

 

Böndi Gyöngyike

                                                                                                parlamenti képviselô