1997

1997. október 23., csütörtök V. évfolyam, 1139. szám

***                                                           KÖZLEMÉNY

 

Az önálló magyar egyetem létrehozásával kapcsolatos félreértések vagy értelmezési különbségek tisztázása végett szükségesnek tartjuk leszögezni a következőket:

 

  1. Fontosnak tartjuk, hogy a magyar kormányküldöttség látogatása alkalmával a két miniszterelnök egyetértett abban, hogy szükséges az önnálló magyar egyetem létrehozása, és ezáltal ez a célkitőzésünk a két ország közti együttmőködés tárgyává is lett. Maga az RMDSZ is kérte , hogy a magyar kormány támogassa ennek a célnak a megvalósítását, és erre az igényünkre pozitív választ kaptunk.

 

  1. Az önálló egyetem létrehozására irányuló törekvéseket nem lehet szembehelyezni a Babeő-Bolyai Egyetemen belüli magyar tagozat kialakításával. Feltétlenül szükségesnek tartjuk ezen az egyetemen minél előbb magyar tanszékek és fakultások létesítését, és ily módon egy önálló magyar tagozat létrejöttét.

 

  1. Már régebb elfogadott, ma is érvényes oktatási stratégiánknak megfelelően Erdélyben több régióban is szükséges magyar felsőoktatási intézmények létrehozása. Ugyanakkor az RMDSZ vezetősége továbbra is azon a véleményen van, hogy egy önálló magyar tudományegyetem mőködtetéséhez a legalkalmasabb helyszín Kolozsvár, függetlenül az egyetem létrehozásának a módjától.

 

Bukarest, 1997. október 23.

 

               Markó Béla                                                                           Takács Csaba

            szövetségi elnök                                                                                 ügyvezető elnök

 

***      Október 22-én, szerdán, a szövetség bukaresti székházában tanácskozott az RMDSZ-vezetés a szövetség kormányzati tisztségviselőivel. A tanácskozás napirendjén két kérdés szerepelt: a szövetségi elnök kormányzati konzultatív testületének létrehozása a kongresszusi határozatoknak megfelelően és az Ügyvezető Elnökségen belül kormányzati feladatokkal megbízott főosztály és ügyvezető alelnöki tisztség létrehozása.

A marosvásárhelyi kongresszuson elfogadott Alapszabáyzat 61. cikkelyének m) pontja és a 103. cikkely előírásainak megfelelően Markó Béla szövetségi elnök létrehozta az RMDSZ szövetségi elnökének konzultatív testületét, melynek tagjai az RMDSZ kormányzati tisztségviselői.

Az alakuló ülésen jelen voltak: Tokay György kisebbségvédelmi miniszter, Bara Gyula, Béres András, Borbély László, Kelemen Hunor, Kiss János Botond, Kovács Adorján, dr. Molnár Géza, Niculescu Antal államtitkárok.

A szövetségi elnök konzultatív testülete az RMDSZ kormányzati munkájának operatív kérdéseiben tanácskozik heti rendszerességgel.

A második napirendi pontban szereplő kérdésben a javaslatokat figyelembe véve novemberi első ülésén hoz döntést az ÜE.