1997

1997. november 7., péntek V. évfolyam, 1150. szám

***                                                           KÖZLEMÉNY

 

  1. november 11-re, kedden, délelőtt 11.00 órára, az RMDSZ bukaresti székházába összehívom az Operatív Tanácsot.

Napirenden:

  1. A Tanügyi törvénnyel kapcsolatos álláspont kialakítása.
  2. Kormányzati tisztségviselőink munkájának értékelése.

 

Marosvásárhely, 1997. november 7.

 

                                                                                                                           Markó Béla

                                                                                                                        szövetségi elnök

 

***      Csütörtökön, november 6-án, Budapesten ünnepélyesen megnyitották a Határon Túli Magyar Ifjúsági Szervezetek Információs Irodáját.

Az Amerikai út 96. szám alatti iroda hivatalos megnyitásán beszédet mondott dr. Tabajdi Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára. A megjelenteket köszöntötte Varjú László, a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány kuratóriumának elnöke és Kali Zoltán, a Romániai Magyar Ifjúsági Tanács elnöke. Ezután sor került a határon túli magyar ifjúsági szervezetek képviselőinek találkozójára Tabajdi Csaba politikai államtitkárral, amelynek során tájékoztatók hangzottak el a régióbeli ifjúsági szervezetek helyzetéről, gondjairól. Szóba került a felvidéki magyar ifjúsági szervezetek helyzete, a Romániai Ifjúsági Tanács alakulási folyamata, a román-magyar ifjúsági alapítvány létrehozása, a Magyarországon tanuló határon túli magyar diákok szociális és tanulmányi helyzete, a támogatási lehetőségek kérdése.

A romániai magyar ifjúsági szervezetek képviseletében jelen voltak a MIT, MISZSZ, OMDSZ, TMD, MAKOSZ, ÁME, valamint az RMDSZ ÜE Ifjúsági Főosztályának a képviselői.

***      Csütörtökön, november 6-án, Torján (Kézdiszék) Tamás Sándor háromszéki képviselő, Gazda László Kovászna megyei alprefektus és Horváth László, a prefektúra vezérigazgatója találkozott Torja és Futásfalva polgáraival. A vendégek részletes ismertetőt tartottak a Földtörvény módosításáról. A több mint 100 fős közönséget elsősorban a közbirtokossági erdők és az állami gazdaságok helyzete érdekelte. Molnár Endre, a területi szervezet ügyvezető elnöke elmondotta, hogy az RMDSZ az elkövetkező időszakban hatékonyabban szeretne hozzájárulni a közbirtokossági erdők kérdésének megoldásához.