1997, Alapértelmezett

1997. május 29., csütörtök V. évfolyam, 1037. szám

***      Markó Béla szövetségi elnök kezdeményezésére a területi rádióstúdiók által sugárzott magyar nyelvő adások kérdéséről tartottak tanácskozást szerdán, május 28-án a szövetségi elnök marosvásárhelyi hivatalában.

A megbeszélésen részt vettek a Román Rádió Területi és Helyi Stúdiók Főosztályának vezetője, Gheorghe Verman vezérigazgató-helyettes és munkatársai, a kolozsvári, marosvásárhelyi és temesvári rádióstúdiók képviselői, továbbá Márton Árpád képviselő, a Képviselőház mővelődés-, mővészet- és médiaügyi bizottságának tagja és Bartunek István, a Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatal médiakapcsolatokkal megbízott igazgatója.

A tanácskozás célja azoknak a konkrét módozatoknak és lehetőségeknek a felmérése volt, amelyek révén a területi stúdiók mősorrendjének módosításával, a magyar nyelvő adások egyidejőségének megszüntetésével, valamint a mősorszórás mőszaki feltételeinek javításával biztosítható lenne a többórás folyamatos magyar nyelvő adás sugárzása, illetve vétele egész Erdély területén.

A tanácskozás résztvevői megállapodtak abban, hogy az illetékes szakértők a közeljövőben elkészítik a megvalósítás rövid és hosszú távú szakaszait, anyagi és mőszaki feltételeit felmérő tanulmányokat. Ugyanakkor a Román Rádió vezérigazgató-helyettese közölte, hogy az Igazgatótanács döntése értelmében a kisebbségi nyelveken is sugárzó stúdiók vezetőségébe – ahol ez még nem történt meg – a kisebbségi szerkesztőségeket képviselő főszerkesztő-helyetteseket neveznek ki.