1997

1997. július 15., kedd V. évfolyam, 1071. szám

***      Július 15-én, kedden, véget ért a Szenátus két napra összehívott 3. rendkívüli ülésszaka. A keddi ülésen napirenden szerepelt a Földtörvényt módosító törvénytervezet és a Tanügyi törvényt módosító sürgősségi kormányrendelet.

A Földtörvény vitáját a parlamenti küzdelem minden eszközét – a vitáról való kivonulást is – igénybe véve igyekeztek megakadályozni az ellenzéki pártok frakciói. Végül annyit értek el, hogy az érdemi vita befejeződését követő végszavazást kvórum hiányában őszire kellett halasztani.

A Tanügyi törvényt módosító sürgősségi kormányrendelet körül ugyancsak vihar kavarodott. Nyilvánvalóvá vált, hogy az ellenzéki frakciók nem hajlandók elfogadni legfőképpen a nemzeti kisebbségek nyelvén folyó oktatásra vonatkozó tilalmakat eltörlő rendelkezéseket, és hogy e tekintetben csatlakozott hozzájuk a Szenátus tanügyi bizottságának parasztpárti elnöke, George Pruteanu szenátor is. Miután reménytelennek bizonyult az elfogadható konszenzus kialakítása a szakbizottságon belül, a bizottság jelentést készítő munkálatairól kivonultak előbb az RMDSZ-szenátorok, majd pedig a kormánykoalícióhoz tartozó több más szenátor is. Mivel az illetékes szakbizottság jelentése nem készült el, a házszabály értelmében a plénumban nem kerülhetett sor a jogszabály vitájára. Megtárgyalása így az őszi rendes ülésszakra maradt.

A Tanügyi törvényt módosító sürgősségi kormányrendelet megjelent a Hivatalos Közlöny (Monitorul Oficial) július 14-i számában, és ezzel a kormányrendeletbe foglalt törvénymódosítások érvénybe léptek.