1997

1997. január 7., kedd V. évfolyam, 939. szám

***      A január 6-án, hétfőn, késő estig folytatott koalíciós egyeztető tárgyalások nyomán újabb államtitkárok kinevezéséről határoztak a kormánykoalíció pártjai. Közöttük van az RMDSZ két jelöltje: az Egészségügyi minisztérium államtitkári tisztét dr. Molnár Géza György kolozsvári járványtani kutatóorvos nyerte el, a Vízügyi, erdőgazdálkodási és környezetvédelmi minisztérium új államtitkára Kiss János Botond biológus, a Duna-delta évtizedek óta Tulceán élő, ismert kutatója lett.

Dr. Molnár Géza járványtani főorvos a Kolozsvári Orvostudományi Egyetem doktorandusa Tordán született, 54 éves, nős, több járványtani és közegészségügyi tudományos munka szerzője, illetve tudományos kutatóprogram irányítója, a Kolozsvári Orvostudományi Egyetem,  előadótanára, járványtani egyetemi kurzus társszerzője (1989), az Orvostudományi Akadémia és a Román Epidemiológiai Társaság tagja.

Kiss János Botond biológus 1941-ben született Magyardécsén (Beszterce-Naszód m.), 56 éves, elvált. A kolozsvári Babeő-Bolyai Tudományegyetem biológia-földrajz szakán szerzett diplomát, 30 éve a Duna-deltában, Tulceán él, a Delta madárvilágának nemzetközileg is ismert és elismert kutatója, több mint 120 madártani, vadászattudományi, természet- és környezetvédelmi szakmunka szerzője; a Román Ornitológiai Társaság, a Román Vadászattudományi Társaság tagja, a Pro Delta Group alapító tagja, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Társaság, a nagy-britanniai Woodcock Research Group, valamint a franciaországi Club National de Becassers tagja; a tulceai Duna-delta Múzeum muzeológusa, főmuzeológusa (1967–1972), a Duna-delta Bioszféra Rezervátum Természetkezelőségének igazgatója, illetve főinspektora (1990–1995), a tulceai Duna-delta Kutató- és Tervezőintézet tudományos főkutatója (1972–1986, majd 1995-től).

Az illetékes miniszterekkel való egyeztetés után a következő napokban újabb államtitkárokat nevez ki a kormány. A koalíciós egyeztető tárgyalások hétfőn, január 13-án folytatódnak.