1997. január 23., csütörtök V. évfolyam, 951. szám

***      1997. január 22-én, Markó Béla szövetségi elnök az RMDSZ bukaresti székházában fogadta Klaus Franckét, a németországi Keresztény Demokrata Unió parlamenti képviselőjét, a német-román parlamenti barátsági csoport elnökét.

A találkozón az RMDSZ helyzetértékeléséről, kormányzati szerepéről és aktuális törekvéseiről folyt beszélgetés. A vendég annak a reményének adott kifejezést, hogy az RMDSZ kormányzati tényezőként hatékonyabban tudja képviselni nem csupán a romániai magyarság, hanem más nemzeti kisebbségek érdekvédelmét is.

A találkozón jelen volt Peter Neven, a bukaresti német nagykövetség II. titkára és Niculescu Antal, a szövetségi elnök politikai tanácsosa.

 

***      Szerdán, január 22-én, Markó Béla szövetségi elnök bukaresti hivatalában fogadta az Országos Szakszervezeti Tömb (Blocul Naőional Sindical) küldöttségét – Dumitru Costin elnököt, Matei Brőtianu és Cristel Creőu alelnököket. Az RMDSZ részéről a találkozón Kerekes Károly és dr. Bárányi Ferenc parlamenti képviselők, valamint Vajda László, a szövetségi elnök belpolitikai tanácsosa vettek részt.

A találkozó során megállapították annak szükségességét, hogy a jövőben rendszeresíteni kell a kétoldalú megbeszéléseket a szakszervezeti konföderáció és az RMDSZ között. Megállapodás született arról, hogy a parlamenti és kormányzati tevékenységben részt vevő RMDSZ-politikusok rendszeresen találkoznak majd a szakszervezetek szakértőivel, hogy konzultáljanak a kormányzati döntések és a parlamenti szakbizottságok véleményezéseinek előkészítése érdekében. A BNS vezetői felhívták a szövetség vezetőinek figyelmét néhány törvény sürgős megváltoztatásának szükségességére.