1997

1997. január 20., hétfő V. évfolyam, 948. szám

***      Január 18-án, szombaton Markó Béla szövetségi elnök részt vett Sepsiszentgyörgyön az RMDSZ Háromszéki Küldöttek Tanácsának ülésén, ahol tájékoztatta a Kovászna megyei RMDSZ vezetőségét a koalíciós tárgyalások eredményeiről és a további teendőkről.

Ugyanaznap Markó Béla részt vett Csíkszeredában a Csíki Területi RMDSZ tisztújító közgyőlésén, ahol szintén tájékoztatás hangzott el a kormánykoalíciós tárgyalásokról.

 

***      Az RMDSZ Csíkszéki Területi Szervezete január 18-án Csíkszeredában tartott tisztújító közgyőlésén 158 küldött vett részt.

A szervezet tevékenységét érintő beszámolók és vita után megtárgyalták az RMDSZ Csíkszereda városi szervezete által javasolt alapszabályzat-módosításokat. A küldöttgyőlés az egytestülető döntéshozó szerv és a területi reprezentáció elvének érvényesítése mellett döntött.

Az Alapszabályzat módosítása után új elnököt választott a küldöttgyőlés. A két jelölt Antal Attila és Bíró Albin volt. A titkos szavazás eredményeként 92-59 arányban az RMDSZ Csíkszéki Területi Szervezetének új elnökévé Bíró Albint választották meg.

 

***      1997. január 12-én került sor Szamosújváron a Téka Alapítvány új magyar kulturális központjának avatására. Az intézmény beleilleszkedik abba az erdélyi mővelődési láncolatba, amelyet az Illyés Közalapítvány támogatásával és önerőből megszerzett ingatlanokban alakítanak ki egyesületeink és alapítványaink.

A rendezvénysorozat ökumenikus istentisztelettel kezdődött, majd Major Melinda és Bécsi Balázs Attila köszöntötte az új létesítmény avatásán részt vevőket. Méltatta az eseményt Kötő József, az RMDSZ mővelődés- és egyházügyi alelnöke, Buchwald Péter Kolozs megyei alprefektus, valamint a város alpolgármestere. Az ünnepi mősort követően Kötő József felavatta a kulturális központot, Csortán Ferenc, a Mővelődési Minisztérium küldötte leleplezte a ház falán elhelyezett emlékplakettet.

Mintegy a központ jövendő mőködését, rendeltetését szemléltetve, Szabó Zsolt Deák Ferenc grafikai munkáit bemutató kiállítást nyitott meg, H. Szabó Gyula pedig a Kriterion Könyvkiadó kiadványait mutatta be, majd Fodor Sándor író dedikálta új kötetét. Délután a központ Kaláka nevő néptáncegyüttese mutatott be nagy sikerő mősort.

A rendezvényen részt vett Kónya-Hamar Sándor és Mátis Jenő Kolozs megyei képviselő, Balogh Ferenc, az RMDSZ Mővelődés- és Egyházügyi Főosztályának főelőadója és Pálffy Zoltán, az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének képviseletében.