1997

1997. január 16., csütörtök V. évfolyam, 946. szám

***      Markó Béla szövetségi elnök kedden, január 14-én este a Román Akadémiai Társaság meghívására előadást tartott a Közgazdaságtudományi Akadémia aulájában A romániai magyar kisebbség nemzet-politikai törekvései címmel.

A szervezők által az előadás témájául ajánlott címet az RMDSZ szövetségi elnöke mindjárt értekezése bevezetőjében azzal korrigálta, hogy a romániai magyar közösség törekvéseit nem lehet nemzet-politikai skatulyába zárni, hiszen politikai törekvései, világszemlélete szerint a romániai magyarság heterogén. A magyar nemzeti közösség egysége, homogenitása nemzeti törekvéseiben nyilvánul meg. A továbbiakban az RMDSZ elnöke kifejtette álláspontját a nacionalizmussal és a nemzeti toleranciával kapcsolatban, a fogalmak mai európai értelmezésének fényében. Az autonómiáról szólva a szövetségi elnök utalt arra, hogy a nyugati demokráciákban rég polgárjogot nyert autonómiát, illetve az ehhez kapcsolódó decentralizációt Romániában is, országos szinten meg kell valósítani, hiszen az minden állampolgárra nézve előnyös, és újfent hangoztatta, hogy az RMDSZ autonómiakoncepciója nem etnikai alapokon nyugszik.

 

***      Markó Béla szövetségi elnök és Takács Csaba ügyvezető elnök január 16-án, csütörtökön Budapesten részt vett a Romániai Magyar Ki Kicsoda magyarországi bemutatóján a Kossuth Klubban. A bemutatón jelen voltak a kötet romániai kiadói és szerkesztői.

 

***      Rangos rendezvényen emlékeztek meg a brassóiak a Reménység Házában a legnagyobb román költő, Mihai Eminescu születésének 147. évfordulójáról január 10-én. Az eseménynek külön jelentőséget adott, hogy 30 éve, 1967-ben jelent meg a Brassói Lapok egykori főszerkesztőjének, Kacsó Sándor írónak és publicistának, neves kiadói szerkesztőnek a gondozásában Eminescu költői mőveinek teljes magyar kiadása, ami önmagában is egyedülálló, hiszen a világ egyetlen más nyelvére sem fordították le mindmáig Eminescu valamennyi versét, beleértve a zsengéit is. A szimpoziumot rangos vendégek tisztelték meg jelenlétükkel és előadásukkal. Ott volt a meghívottak között Mircea Dinescu költő, az Academia Caőavencu címő fővárosi hetilap igazgatója és Kányádi Sándor, Eminescu egyik legjelentősebb magyar tolmácsolója, aki 30 év után nemrég ismét lefordította a nagy román költő Száz árboc közt (Dintre sute de catarge) címő versét. A harmincéves magyar Eminescu-kötet történetéről Kiss Éva Mária, a Cenk Rádió főszerkesztője tartott előadást, Házy Bakó Eszter, Elekes Róbert és Tóásó Áron Zoltán Eminescu-verseket szavalt, majd Melania Niculescu, a brassói Sicő Alexandrescu Színház mővésznője románul, Márton Árpád sepsiszentgyörgyi színész magyarul adott elő a kötet legszebb verseiből. A pódiummősort Márk Attila Eminescu-versekre írott szerzeményei zárták. Az est megszervezésében Madaras Lázár, a Brassó megyei tanács alelnöke vállalt oroszlánrészt.

 

***      Ezüstkalászos gazdatanfolyamot indított Szatmárnémetiben az RMGE helyi szervezete. Az első előadást dr. Kurtinek Pál tudományos kutató, Rupprecht Béla mérnök és dr. Molnár Pál állatorvos tartotta. A tanfolyam üléseit pénteken tartják, hogy a vidéki érdeklődők is bejöhessenek a megyeközpontba. A háromhónapos tanfolyam vezetője Fodor István mérnök, az RMGE megyei elnöke.