1997

1997. február 3., hétfő V. évfolyam, 958. szám

***      1997. február 2-án Kolozsváron, a Szent Mihály Plébánia üléstermében megtartotta soros ülését a Szövetségi Egyeztető Tanács.

Az első napirendi pont keretében a testület megvitatta Markó Béla szövetségi elnök beszámolóját az RMDSZ kormánykoalíciós tárgyalásainak eredményeiről és a kormányzati helyzetben való tennivalókról. A vita során a felszólalók ajánlásokat tettek a koalícióban alkalmazandó stratégiákra, a szövetségi politizálás prioritásaira vonatkozóan. A vita után a testület határozatot fogadott el, melyben kifejezte egyetértését a szövetségi elnök tájékoztatójában ismertetett politikai döntésekkel és a megfogalmazott célkitőzésekkel.

A továbbiakban Takács Csaba ügyvezető elnök előterjesztette az RMDSZ-kongresszus előkészítésének ütemtervét; a SZET egyetértőleg tudomásul vette a tervet és ajánlásokat fogadott el a program- és alapszabályzat-módosító bizottság létszámára vonatkozóan.

Következő napirendi pontként az Illyés Közalapítvány Romániai Alkuratóriuma és szaktestületei 1996-os tevékenységéről és az 1997-es év támogatási stratégiáiról szóló beszámoló szerepelt. A testület tudomásul vette az előre írásban kiküldött anyagot, majd idő hiányában az érdemi vitát a Közalapítvány képviselete, az Alkuratórium, a SZET munkabizottságainak elnökei, a szaktestületi elnökök és tagok gréniuma elé utalta.

 

***      Szombaton, február 1-én, tisztújító küldöttgyőlést tartott az RMDSZ Maros megyei szervezete. A küldöttközgyőlésen részt vett Markó Béla Maros megyei szenátor, az RMDSZ szövetségi elnöke. Az ülésen élénk vita zajlott az RMDSZ Maros megyei vezetésének munkájáról, majd a küldöttgyőlés többségi szavazattal újraválasztotta a megyei RMDSZ elnökévé Zonda Attilát.

Ugyancsak szombaton, február 1-én, tisztújító küldöttközgyőlést tartott az RMDSZ Szatmár megyei szervezete is. A tanácskozáson az RMDSZ országos vezetősége képviseletében jelen volt Takács Csaba ügyvezető elnök. A megyei RMDSZ-vezetés munkájának elemzése után a közgyőlés Varga Attila képviselőt választotta a Szatmár megyei RMDSZ új elnökévé.

 

***      1997. január 29-e és február elseje között Budapesten került sor az Önkormányzati tudásátadás esélyei címő konferenciára. E találkozó része a már két éve tartó önkormányzati tréningnek, amelyen a HTMH támogatásával és szervezésében a Kárpát-medence polgármesterei és más, gyakorló önkormányzati tisztségviselők vesznek részt. A tizennégy erdélyi RMDSZ önkormányzati tisztségviselő, valamint három román nemzetiségő tanácsos részvételét az Ügyvezető Elnökség Önkormányzatokért és Területi Szervezetekért Felelős Főosztálya szervezte meg. Ezen kívül – a HTMH külön meghívottjaként – Romániából részt vett Verestóy Attila és Seres Dénes szenátor, Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester, valamint Petrozsény, Târgu Jiu és Râmnicu Vâlcea polgármesterei.

A konferenciát Kuncze Gábor belügyminiszter nyitotta meg, politikai bevezetőt mondott Törzsök Erika, a HTMH elnökhelyettese és Tabajdi Csaba politikai államtitkár. A magyar kormány részéről előadást tartott Zsuffa István, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára, Tóth Sándor PHARE-irodavezető és dr. Balázs István kormányfőtanácsos.

Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Felvidék és Délvidék meghívott előadói mellett, Erdélyből Kolumbán Gábor, a Hargita megyei tanács elnöke tartott előadást az Önkormányzatok részvétele, tapasztalatai önkormányzat-fejlesztési támogatási programokban címmel.

A résztvevők megismerhették a nemrég megalakult magyarországi Önkormányzati Szövetségek Tanácsának tevékenységét is.

A tréning következő helyszíne Erdélyben lesz, ahol ezúttal a középszintő önkormányzatok regionális kapcsolatairól lesz szó.

 

***      A magyar nyelvő egyetem kérdése a megváltozott helyzetben címmel szervezett megbeszélést Kolozsváron az RMDSZ Szabadelvő Köre 1997. január 31-én.

Az egyetemi diákokból és érdeklődőkből álló közönség előtt Cs. Gyímesi Éva, Magyari Vincze Enikő, Egyed Péter és Magyari Nándor László olvasott fel vitaindító tanulmányt.

Dezső Gábor, a Bolyai Társaság titkára felolvasta a Bolyai Társaság nyilatkozatát a vitatott kérdésben, és tolmácsolta Horváth Andornak, a társaság elnökének a résztvevőkhöz intézett levelét.

A tanácskozás második részében Béres András oktatásügyi államtitkár és Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke ismertették az RMDSZ álláspontját a magyar nyelvő egyetemi oktatás kérdésében, majd válaszoltak a jelenlevők kérdéseire.

A vitában felszólalók véleménye szerint az erdélyi magyar diákok és egyetemi oktatók továbbra is kitartanak a külön, magyar nyelven mőködő állami egyetem létrehozása mellett, melynek székhelye gyakorlati és szakmai meggondolások miatt csak Kolozsváron lehet. Vita tárgyát képezte viszont, hogy a jelenlegi feltételek mellett reális lehet-e az az igény, hogy a közeljövőben megalakuljon és mőködjön az egyetem.

A tanácskozáson meghívottként jelen volt Egyed Albert, a magyarországi Közoktatási és Kulturális Minisztérium főosztályvezetője.

 

***      1997. február 1-én és 2-án Lakiteleken tartotta ülését az a munkacsoport, amely a Közép-kelet-európai Demokrata Fórum (KDF) alakuló kongresszusát hivatott előkészíteni. A KDF, melynek megalakítását a Magyar Demokrata Fórum kezdeményezte, a térség keresztény-konzervatív pártjai közötti együttmőködés előmozdítását kívánja elősegíteni, felvállalva e pártok közötti érdekegyeztetést is olyan kérdésekben, mint az észak-atlanti és az európai integráció. A KDF szoros együttmőködést akar kialakítani a Európai Demokrata Unióval, a Liberális Internacionáléval és az Európai Kereszténydemokrata Unióval. Az április 18–20-a között Lakiteleken megrendezendő kongresszusra 14 ország 30 pártját várják a szervezők.

A hét végi találkozón képviseltette magát a lengyel jobboldali erőket összefogó Szolildaritás nevő választási szövetség, az egyik cseh kormánypárt (ODA), továbbá a KDNP, a FIDESZ-Polgári Párt és az MDF. Az RMDSZ részéről Szatmári Tibor, a szövetségi elnök külügyi tanácsosa vett részt a tanácskozáson.

 

***      Lapzártakor érkezett a hír, hogy az RMDSZ Képviselőházi csoportja február 3-i, délutáni ülésén megválasztotta a frakció új vezetőségét. A frakció elnökévé Varga Attila Szatmár megyei, alelnökeivé Asztalos Ferenc Hargita, illetve Kovács Csaba Brassó megyei képviselőt választották, míg a frakciótitkári tisztséget továbbra is Ráduly Róbert látja el. Ugyanakkor a frakció ismét Kónya-Hamar Sándor Kolozs megyei képviselőt javasolta a Képviselőház Állandó Bizottságának titkári tisztségébe, és a Képviselőház plénuma a javaslatot megszavazta.

Ez utóbbi tisztségbe az RMDSZ szenátusi frakciója is megtette javaslatát, amelyet a Szenátus plénuma február 3-i, első ülésén elfogadott, így a Szenátus Állandó Bizottságának titkári tisztségét továbbra is Kozsokár Gábor Kovászna megyei szenátor tölti be. Az RMDSZ szenátusi frakciójának új vezetőségét szerdán, február 5-én választják meg.