1997

1997. december 9., kedd V. évfolyam, 1171. szám

***      Lapzártakor ülésezett az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége (ÜE) Kolozsváron. Az ülés napirendjén szerepelt többek között az SZKT és a SZET együttes ülésének előkészítése is. A szövetségi elnökkel történt konzultáció alapján az ÜE nyilatkozattervezetet javasol előterjeszteni az SZKT elé elfogadás végett a történelmi egyházakat ért jogsérelmek ügyében, valamint az anyanyelvő oktatás jelenlegi helyzetét és a médiákban zajló nacionalista, magyarságellenes megnyilatkozásokat illetően.

A csereháti ingatlan körül hétfőn történt és a mai nap folyamán is zajló fejleményekről az Ügyvezető Elnökséget folyamatosan tájékoztatták. Az ülés résztvevői szükségesnek tartják, hogy a helyzet alakulásának függvényében az Ügyvezető Elnökség nyilatkozatban fejtse ki álláspontját a kérdésben.

 

***      Ugyancsak lapzártakor kaptuk a hírt, hogy a Szenátus december 9-i ülésén folytatták a Tanügyi törvényt módosító Sürgősségi kormányrendelet szakaszonkénti vitáját. Lapzártáig megszavazták az anyanyelvő szakoktatásra vonatkozó rendelkezést: mindössze egy szavazattal sikerült „megmenteni” a kormányrendelet eredeti szövegét. Ezzel szemben megszavazták a tanügyi bizottság javasolta módosítást a történelem és földrajz román nyelvő oktatására vonatkozóan, majd a plénum az egyetemi és főiskolai oktatásra, valamint az anyanyelvő karok létesítésére vonatkozó cikkely eredeti változatát titkos szavazással – meglehetős szavazattöbbséggel – elvetette! Lévén, hogy koalíciós partnereink minden koalíciós egyezséget felrúgtak, a rendkívüli helyzetben az RMDSZ szenátorai kivonultak a Szenátus munkálatairól, és Markó Béla szövetségi elnök a frakció rögtönzött sajtóértekezletén bejelentette, hogy konzultációra visszahívja a kormány üléséről az RMDSZ minisztereit, akiknek a kormányban való tevékenységét az RMDSZ meghatározatlan időre felfüggeszti. Lapzártakor a szenátusi frakció ülése még folyt.

 

***      A Pro Europa Líga december 8-i keltezéssel levelet intézett Victor Ciorbea miniszterelnökhöz. Az 1989. december 30-án az elsők között létrehozott civil szervezet, amely a többpárti demokrácia értékeinek szorgalmazásával és az emberi jogok tiszteletben tartásának monitorizálásával Románia európai integrációs törekvéseinek támogatását tőzte ki céljául, e levélben elégedetlenségét fejezi ki Románia Kormányának ama határozatával kapcsolatban, amellyel az állami költségvetésből 1,17 milliárd lejt utaltak ki a Kovászna és Hargita megyei Ortodox Püspökség számára templomok építésére és renoválására. E pozitív diszkriminációra valló határozat kétessé teszi a kormány pártatlanságát és semlegességét a felekezetekkel szemben – mutat rá a Líga, és három kérdésre kér választ a miniszterelnöktől:

  1. Milyen költségvetési fejezetből származik az 1,17 milliárd lej, az ortodox egyháznak az 1997. esztendőre előirányzott összegből, vagy az összes felekezetek számára 1997-re előirányzott összegből?
  2. Kidolgoztak-e ezt megelőzően valamilyen tanulmányt a súlyosan romos állapotban lévő és hasonlóképpen sürgős beavatkozást igénylő templomok, imaházak helyzetéről?
  3. Folyósított-e a román kormány hasonló támogatásokat, kinek és milyen költségvetésből?

A dokumentum ugyanakkor megállapítja, hogy Remus Opriő kormányfőtitkárnak az egyik fél melletti pártoskodása a csereháti jogi természető vitában azzal a veszéllyel jár, hogy egy tulajdonjogi vitát etnikumközi konfliktussá alakít, továbbá, hogy a kormány beavatkozása egy olyan privát ügyben, amelyben az igazságszolgáltatásnak kell kimondania a döntő szót, sérti a hatalmi szférák szétválasztásának alkotmányos elvét. Végezetül a Pro Europa Líga abbeli véleményének ad kifejezést, hogy a miniszterelnök megteszi a szükséges intézkedéseket azért, hogy a kormány határozatai ne az euroatlanti integrációt ellenző erők nyomása alatt szülessenek meg.