1997

1997. augusztus 21., csütörtök V. évfolyam, 1096. szám

***      Augusztus 20-án, szerdán Kovács László magyar külügyminiszter, Tabajdi Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára és Petróczi Sándor, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnökhelyettese Budapesten találkozott a határokon túli magyar nemzeti közösségek szervezeteinek vezetőivel. A találkozón az RMDSZ képviseletében Markó Béla szövetségi elnök, Takács Csaba ügyvezető elnök, Verestóy Attila ügyvezető alelnök, a szenátusi frakció vezetője és Frunda György szenátor, az Európa Tanács Parlamenti Közgyőlése román delegációjának állandó RMDSZ-képviselője vettek részt.

A megbeszélésen kölcsönös információcserére került sor a határon kívüli magyar kisebbségek helyzetéről, aktuális törekvéseiről, illetve  Magyarországnak a határon túli magyar közösségek helyzetének rendezését szolgáló politikájáról, a térség országaihoz főződő viszonya rendezésére irányuló törekvéseiről az európai és euroatlanti integrációs folyamat tükrében.

Markó Béla szövetségi elnök a megbeszélést követően a sajtónak nyilatkozva elmondotta, hogy Magyarország aktív támogatója lehet Románia euroatlanti integrációs törekvéseinek, ugyanakkor rámutatott arra, hogy bár a román kormány megfontoltan és józanul kezelte a madridi döntést, Románia kimaradását a NATO-bővítés első köréből, az mégis egyfajta sokkot okozott az országban. Fölerősödtek a magyar- és RMDSZ-ellenes támadások a sajtóban, s a kormánykoalíció egy részét is sikerült elbizonytalanítani. Ezt a kérdést az elkövetkező időben kezelni kell – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke, aki szerint nagyon fontos tovább erősíteni a román-magyar kapcsolatokat.