1996

1996. október 28., hétfő IV. évfolyam, 896. szám

***      Hargita megyében október 27-én, vasárnap, nagyszabású kampányrendezvényekre került sor.

Gyergyóremetén, a kultúrház zsúfolásig megtelt nagytermében, mintegy 600 személy előtt beszédet mondott Markó Béla szövetségi elnök és Frunda György, az RMDSZ államelnökjelöltje. Markó Béla politikai helyzetértékelőjében hangsúlyozta a választásokon való jelenlét és egységes fellépés szükségességét annak érdekében, hogy az RMDSZ megerősödve tudjon részt venni a választás utáni Románia politikai életében, érvényesíteni tudja célkitőzéseit a magyarság érdekvédelme és az ország demokratizálása terén. Ma immár nem csupán a fennmaradásra, de a számbeli és anyagi gyarapodásra is kell törekednie a magyarságnak. Az 1996-os általános választások és az elnökválasztás fordulópontot, esélyt jelenthet, amelyet a magyarságnak ki kell használnia – hangoztatta az RMDSZ elnöke, és szólt a magyarok (vagy magyar nevőek) más pártok listáján, illetve függetlenként való indulásának veszélyeiről. Mint mondotta, minden függetlenre leadott szavazat az RMDSZ elleni szavazatként értékelhető. Frunda György választási programjának fő irányait ismertette, majd mindkét RMDSZ-politikus válaszolt a hallgatóság kérdéseire. A találkozón jelen volt Hajdu Gábor, Verestóy Attila, Dézsi Zoltán szenátor–, illetve Nagy István, Antal István, Garda Dezső képviselőjelölt, továbbá György Sándor gyergyószéki ügyvezető elnök és Suciu Gábor széki kampányfelelős.

Délután az RMDSZ kortescsapata Gyergyószentmiklósra utazott, ahol fúvószenekar szolgáltatott az esemény fontosságát és kampányzáró, ünnepi jellegét kiemelő térzenét. A vendégek sora itt kiegészült Takács Csaba ügyvezető elnökkel, az RMDSZ kampányigazgatójával, valamint Ráduly Róbert és Asztalos Ferenc képviselőjelöltekkel. A városi kultúrház itt is zsúfolásig telt, mintegy 800 személy győlt be a terembe, ahol Markó Béla szövetségi elnök, Frunda György államelnökjelölt és Takács Csaba kampányigazgató mondott beszédet. Ezt követően az RMDSZ politikusai a hallgatóság kérdéseire válaszoltak. A jó hangulatban telt rendezvényt a Hóvirág néptáncegyüttes mősora zárta.

Este – immár Markó Béla nélkül, aki Szászrégenbe utazott egy másik kampánytalálkozóra – az RMDSZ-csapat Csíkszeredában, a Szakszervezetek Mővelődési Házában találkozott a megyeszékhely választópolgáraival. Este 7-re, a választási nagygyőlés kezdetére már állóhely sem maradt a teremben, amikor a vendégeket székely népviseletbe öltözött ifjak, majd a város vezetői köszöntötték. Frunda György, az RMDSZ államelnökjelöltje ismertette választási programját, majd Takács Csaba kampányigazgató foglalta össze röviden az RMDSZ választási programjának főbb célkitőzéseit. Ezt követően a vendégek válaszoltak a Sebesi Karen Attila vezetésével mindvégig érdekesen zajló, humoros jegyeket is megcsillogtató politikai talkshow keretében a hallgatóság kérdéseire.

A Hargita megyei rendezvényeket nagy érdeklődés kísérte, kampányzáró ünnepi jelleget nyertek, s a hallgatóság, a résztvevők körében az az általános vélemény fogalmazódott meg, hogy az RMDSZ programja átfogó és részleteiben is igen jó, híven képviseli a magyarság és az egész társadalom érdekeit.

 

***      Hargita megyei – gyergyóremetei és gyergyószentmiklósi – kampánytalálkozói után, október 27-én, vasárnap, Markó Béla szövetségi elnök Maros megyei jelöltekkel, dr. Kelemen Attilával és Kerekes Károllyal, illetve Zonda Attila megyei elnökkel együtt Szászrégenben találkozott a választókkal.

 

***      1996. október 26-án, a Beszterce-Naszód megyei Vicén Markó Béla szövetségi elnök részt vett az I. Mezőségi Néptánctalálkozó megnyitó ünnepségén, illetve az azt megelőző ökumenikus istentiszteleten. Megnyitó beszédében az RMDSZ elnöke hangsúlyozta, hogy megkülönböztetett figyelemmel és tisztelettel kel fordulnunk a Mezőségen, szórványban élő magyar közösségek felé, akik nehéz körülmények között is őrzik nyelvüket, kultúrájukat, hagyományaikat.

A találkozón meghívottként fellépett a Hargita Állami Népitánc Együttes, képviseltették magukat Almásmálom, Beszterce, Dés, Füzes, Magyarborzás, Magyardécse, Magyarpalatka, Mezőkeszü, Szék, Szamosújvár, Vajdakamarás, Vice és Visa. A rendezvényen jelen voltak Beder Tibor, a Juliánusz Alapítvány elnöke, megyei tanfelügyelő és Vetési László, az Erdélyi Református Egyházkerület szórványfelelőse, valamint a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ jelöltjei is.

 

***      Október 26-án, szombaton került sor a marosvásárhelyi Sportcsarnokban az RMDSZ kampánygyőlésére. A mősort az RMDSZ jelöltjei és a Maros megyei MADISZ közötti labdarúgó-mérkőzés nyitotta meg. Eddig öt megye fiataljaival mérték össze tudásukat az RMDSZ jelöltjei, s mivel a jó játék ellenére egy pontot sem sikerült begyőjteniük, Markó Béla szövetségi kapitány ezúttal mozgósította a „nagyágyúkat” is, sőt Frunda Györgyöt is csatasorba állította. Így még a független politikai kommentátorok is elismerték, hogy a legütőképesebb jelöltek léptek pályára a „November 3-án szavazz ránk!” feliratú mezben, mintegy 2.500 néző előtt. Íme a csapat (zárójelben a megye vagy ország, amelyet képviselni szeretnének): Antal István (Hargita) – Asztalos Ferenc (Hargita), Takács Csaba kampányigazgató, Buchwald Péter (Kolozs) – Nagy Zsolt ügyvezető alelnök, Ráduly Róbert (Hargita), Frunda György (Románia, csapatkapitány). Szóhoz, illetve labdához jutott még Birtalan József, Antal Attila, Niculescu Antal, Szatmári Tibor és Vajda László. A MADISZ csapatában Sipos Levente csapatkapitány vezénylete alatt többek között a következő fiatalok léptek pályára: Borbély László, Szepessy László, Gáspárik Attila és Tatár Béla. A szövetségi elnök nem állt be egyik csapatba sem, mivel, mint mondotta, mindnyájukkal egy csapatban érzi magát, de sikeresen elvégezte a kezdőrúgást. A rendkívül kemény, de sportszerő mérkőzésen, amely 2–2-es döntetlennel ért véget, az RMDSZ politikusai ismét bizonyították, hogy nem ismerik a kompromisszumot és a megalkuvást.

A nagy közönségsikernek örvendő meccset polgári fórum követte, melyen a választók kérdéseket tehettek fel az RMDSZ szövetségi elnökének, kampányigazgatójának, államelnökjelöltjének és a szenátor-, illetve képviselőjelölteknek.

Frunda Györgyöt elsősorban arról kérdezték, mit tenne, ha megválasztanák elnöknek. Az RMDSZ államelnökjelöltje elsőrendő fontosságúnak az Tanügyi törvény reformját és az állami adminisztráció decentralizációját nevezte meg.

Markó Béla arra hívta fel a figyelmet, hogy már most ki lehet és ki kell használni azt, hogy a magyar-román alapszerződés lehetőséget ad az anyanyelvő felsőfokú oktatásra. Arra a kérdésre, hogy milyen minisztériumot vállalna az RMDSZ, Markó Béla kijelentette, elsősorban azok a tárcák érdeklik a szövetséget, melyek közvetlenül érintik a magyar közösség életét, mint például a tanügy- és a kultuszminisztérium, vagy az eddig nem létező, de szükséges kisebbségügyi minisztérium.

Verestóy Attila szenátor azon reményét fejezte ki, hogy a következő négy évben csökkenni fog a minisztériumok hatásköre, és mindinkább a helyi közösségekre fog hárulni a döntések felelőssége. Buchwald Péter szenátor a demokratikus román pártokkal való parlamenti együttmőködésről beszélt, majd Takács Csaba ügyvezető elnök és kampányigazgató meghívott minden jelenlevőt az RMDSZ kampányzáró nagygyőlésére, melyre szerdán, október 30-án este 7 órai kezdettel kerül sor a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében, és amelyen részt vesz Markó Béla szövetségi elnök, Tőkés László tiszteletbeli elnök és Frunda György, az RMDSZ államelnökjelöltje is. Végezetül a kampányigazgató ismételten felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy a romániai magyarok minél nagyobb számban menjenek el szavazni.

A jó hangulatú estet a Marosvásárhelyen premiernek számító Tolcsvay-koncert zárta.

 

***      Szombaton, 1996. október 26-án, Mátis Jenő és Boros János képviselőjelöltek Magyarfenesen, az ifjúsági szüreti bálon kampányoltak.

Vasárnap, október 27-én, Boros János képviselőjelölt, Kerekes Sándor megyei tanácsos a Nádasmenti RMDSZ vezetőivel együtt Darócon, Jegenyén és Egeres-Gipszgyáron szentmise után találkoztak a helybeli választókkal, Magyarlétán és Alsójárán pedig Boldizsár Zeyk Imre képviselőjelölt és Bárdos Attila tordaszentlászlói polgármester társaságában ismertették a helybeli magyarsággal a választások fontosságát, valamint a szavazással kapcsolatos tudnivalókat. Boros János és Kerekes Sándor az esti órákban az Aranyos menti Várfalva községhez tartozó Kövenden korteskedtek, ahol csatlakozott hozzájuk Székely István képviselőjelölt, Szedilek Lenke tordai tanácsos és Ádámosy Margit Klára volt megyei tanácsos is. E találkozókon részt vettek a helybéli RMDSZ-vezetők, önkormányzati képviselők és az egyházközségek lelkészei is.

E hétvégi kiszállások alkalmával, a jelöltek eljuttatták a szavazókörzetek RMDSZ-megbízottai számára a Boros János önkormányzati főelőadó által összeállított urnabiztosi útmutatót, a szavazatszámlálási jegyzőkönyv-nyomtatványokat és egyéb, a szavazással kapcsolatos dokumentumokat. Ezek további megyei szórására e hét elején kerül sor.

 

***      Október 29-én,  kedden,  Nagyvárad  lesz  az  RMDSZ  Ifjúsági  Főosztálya  Fantasztikus Ifi-kampányának színhelye. A program: 14 órától RMDSZ – Bihari Napló focimeccs a régi múzeumkert melletti pályán; 16 órától Ifi-fórumra vár Wágner István „házigazda” minden érdeklődőt a Tibor Ernő Galériában, ahol el lehet csevegni az ifjú jelöltekkel. Este 8 órától lesz a nap igazi csemegéje – az RMDSZ ajándékkoncertje a váradiaknak: Budai Ilona és Tolcsvay Béla előadóestje az RMDSZ székház nagytermében. Mottó: „Egyszer találkozni kéne, hát holnap gyertek el…”

 

***      Hétfőn, 1996. október 28-án, 18 órai kezdettel, az Ügyvezető Elnökség kolozsvári székhelyén Székely István és Boros János önkormányzati főelőadók eligazító tanácskozásra hívták meg a magyarországi szavazókörzetek RMDSZ-es megfigyelőit. A külföldön tartózkodó román állampolgárok útlevéllel szavazhatnak. Aki 1996. október 26-a után hagyta el Romániát, kizárólag a személyi igazolvánnyal (Buletin de identitate) szavazhat.

 

Az 1996-os általános választások alkalmával, november 3-án, Magyarországon öt városban, hat szavazókörzetben szavazhatnak a Magyarországon tartózkodó román állampolgárok. Ezek a következők:

            1.) Budapest – Román Nagykövetség, XIV. ker., Thököly út 72.

2.) Budapest – Román Kulturális Központ, XIV. ker., Izsó u. 5.

3.) Pécs – Polgármesteri Hivatal – Széchényi tér 1.

4.) Szeged – Polgármesteri Hivatal – Széchényi tér 10–11.

5.) Debrecen – Ságvári Endre Általános Iskola – Vásári u. 10.

6.) Nyíregyháza – Városháza – Kossuth tér 1.

 

Az RMDSZ jelöltjei a fekete/szürke stilizált tulipános négyzetben találhatók:

– szövetségünk elnökjelöltje, Frunda György, a borítólap utáni első oldal jobb alsó sarkában szerepel a P–füzetben;

– három szenátorjelöltünk a 7. oldalon a 12. négyzetben, az S-füzetben;

– három képviselőjelöltünk a 14. oldalon a 28. négyzetben, a D-füzetben.

 

***      Október 28-án, hétfőn, Takács Csaba kampányigazgató a Romániai Demokrata Konvenció fővárosi székházában aláírta a Választások Tisztaságát Felügyelő Technikai Jegyzőkönyvet. Az RMDSZ mellett a dokumentumot az RDK (CDR), a Szociáldemokrata Unió (USD), A Nemzeti Liberális Szövetség (ANL), a Nemzeti Közép Szövetség (UNC), a Romániai Nyugdíjasok Pártja (PPR) és még négy kis politikai alakulat képviselői írták alá, azzal a céllal, hogy az ország egész területén, valamint a külföldi szavazókörzetekben meghiúsítsák a kormánypártnak a választások meghamisítására irányuló mesterkedéseit. A dokumentum az elnökválasztás esetleges második fordulójára is érvényes.

A dokumentumot aláíró szövetségek és pártok felhívást intéznek a választópolgárokhoz, hogy szavazatukkal támogassák a jelenlegi kormányzat alternatíváját.

 

***      Nagyváradon a Bihar megyei RMDSZ rendezésében kedden, október 29-én, este 7 órától kerül sor mősoros kampányzáró polgári fórumra, amelyen részt vesz Markó Béla szövetségi elnök is.