1996

1996. július 22., hétfő IV. évfolyam, 827. szám

  1. július 19-én küldöttgyőlést tartott a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ, melyen elemezték a helyhatósági választások eredményeit és kijelölték a parlamenti választásokra való felkészüléssel kapcsolatos teendőket. A küldöttgyőlésen részt vett Markó Béla szövetségi elnök.

 

***                                                                             NYILATKOZAT

 

A demokrácia alaptétele a lelkiismereti- és gondolkodásbeli szabadság. A magyar reformátusok sorozatos világtalálkozója, amelyre 3. alkalommal – ezúttal a Partiumban és Erdélyben – kerül sor, éppen ennek az alapvető emberi jognak a jelképe: az egy hiten levők gyülekezete együtt imádkozik a Zsoltárok tanítása szerint az egész régió sorsa jobbra fordításának reményében: „Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. Az én segítségem az Urtól van, aki teremtette az eget és földet”. Aki vagy akik személy szerint, illetve testületileg megkérdőjelezik bárkinek a szabad lelkiismereti megnyilvánulását, azok antidemokraták, intoleránsak. Sajnos, az oly gyakran szélsőséges és demokrácia ellenes megnyilvánulásokat eltőrő román politikai közéletben ismét egy olyan hang jelentkezett – az RNEP-é –, amely tiltani kíván egy keresztény eszmeiség nevében szerveződő találkozót, a hitbeli gyülekezést hamis napi politikai diverzióval próbálja megzavarni, és igyekszik a román közvéleményt feszültségteremtés szándékával félrevezetni. A megnyilatkozás nem meglepő, amennyiben az RNEP-nek közismert az elfogult, nacionalista ideológiája, – amely sajnos saját hívei számára sem kínál konstruktív ideológiát –, de mint a kormánykoalíció egyik tagját, a hatalomgyakorlás egyik részesét, kénytelenek vagyunk cáfolni, megszólítva a hazai és nemzetközi politikai és hatalomgyakorló tényezőket.

  1. A kormány tisztelje meg jelenlétével a rendezvényt, eleget téve a meghívásnak. Úgy véljük, a meghívás ténye eleve cáfolata a rendezvény jellegét tévesen értelmezők szándékának. A kormány képviselőjének jelenléte pedig cáfolná azt a látszatot, hogy a végrehajtó hatalom felvállalja a koalíciós partner szélsőséges nacionalista álláspontját.
  2. Felkérjük Románia demokratikus érzelmő személyeit, szerveződéseit, tegyenek hitet amellett, hogy országunkban a demokrácia alapelvei mőködőképesek.
  3. Kijelentjük, hogy a Magyar Reformátusok III. Világtalálkozója éppen a népek közötti megbékélés és egyetértés eszméjét szolgálja, ezért tegyük az eseményt a Partium és Erdély közös ünnepévé, a másságtőrés demokratikus jelképévé.
  4. A közös Európa Ház eseményeként a Magyar Reformátusok III. Világtalálkozóját támogatólag karolja fel a nemzetközi közvélemény.

 

                                                                                    Romániai Magyar Demokrata Szövetség

Ügyvezető Elnökség

Mővelődési és Egyházügyi Főosztály

 

***      Július 20-án, szombaton, Nagyváradon került megrendezésre az V. Partiumi Önkormányzati Találkozó, amely Arad, Bihar, Máramaros, Szatmár, Szilágy és Temes megyék valamennyi RMDSZ-es tanácsosát, polgármesterét és alpolgármesterét volt hivatva összegyőjteni. A Találkozó a Nagyvárad-Olaszi Református templomban tartott ökumenikus istentisztelettel kezdődött, mely során – Tőkés László református püspök igehirdetése után – ünnepi fogadalomtételre került sor, amit Tempfli József és Tőkés László püspökök főpapi áldása követett. Az érdemi tanácskozás színhelye az RMDSZ megyei székházának díszterme volt, ahol Boros János Ügyvezetõ Elnökségi főreferens, Vida Gyula parlamenti képviselő és Jakabffy László megyei tanácsos előadása, illetve Takács Csaba ügyvezető elnök vitaindítója után több mint másfél tucat hozzászóló elemezte az önkormányzatokban dolgozó tisztségviselőkre váró kihívásokat és feladatokat. A Találkozó az RMDSZ váradvelencei körzeti székházában tartott fogadással ért véget.