1995

1995. január 4., szerda III. évfolyam, 444. szám

*** SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének 1994. december 27-én tartott megbeszélésével, valamint ennek a Mediafax híradása útján néhány román sajtókiadványban történt bemutatásával és megítélésével kapcsolatban a következőket hozzuk a közvélemény tudomására:

1. Tőkés László püspök úr, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke saját kezdeményezésére, a Markó Béla szövetségi elnökkel és Takács Csaba ügyvezető elnökkel történt megállapodás következtében vett részt ezen a találkozón, nem az Ügyvezető Elnökség hívatta be, hiszen ez nem is tartozik a hatáskörébe.
2. A püspök úr nem került meg semmilyen felvetett kérdést, hanem egyértelmően kijelentette, hogy nem mőködött együtt a Securitatéval.
3. A Mediafax hírügynökség értesüléseivel ellentétben az Ügyvezető Elnökség tagjai részt vettek az 1994. december 28-án Kolozsváron tartott sajtóértekezleten.
4. A tiszteletbeli elnöki cím esetleges visszavonása rosszindulatú, tendenciózus kijelentés, amelyet az Ügyvezető Elnökség tagjainak tulajdonítanak, holott ezt a kérdést a résztvevők érintőlegesen sem tárgyalták.
5. Az Ügyvezető Elnökség kezdeményezi az RMDSZ vezető tisztségviselőire mint hírforrásra való utalás tényszerőségének kivizsgálását.
6. A sajtótájékoztatóval kapcsolatos álláspontok kialakításakor jelenlévő ügyvezető elnökségi tagok a Tőkés László tiszteletbeli elnök személye elleni támadásokat RMDSZ-ellenes akciónak is tekintették, és erre vonatkozó véleményüket a sajtótájékoztatón kifejezésre is juttatták.

Kolozsvár, 1995. január 4.

Az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének sajtóirodája