1994

1994. április 12., kedd II. évfolyam, 260. szám

*** 1994. április 11–15-e között a Román Parlament meghívására magyar parlamenti küldöttség élén látogatást tesz Bukarestben Pozsgay Imre független országgyőlési képviselő, a Nemzeti Demokrata Szövetség társelnöke. A delegáció tagjai Varga Zoltán független országgyőlési képviselő, az NDSZ tagja, valamint Jánosi György, Pozsgay Imre külpolitikai tanácsosa.
A látogatás során a Pozsgay Imre vezette küldöttség szerdán, április 13-án találkozik Markó Bélával és az RMDSZ szenátusi és képviselőházi csoportjainak tagjaival is.

*** 1994. április 11-én az RMDSZ szenátusi frakciója 30 szenátor aláírásával alkotmányossági óvást adott be az Alkotmánybíróságon a Háborús veteránok és hadiözvegyek törvénye ellen. Az indok: az említett törvény diszkriminatív jellege miatt alkotmányellenes.

*** Az Erdélyi Magyar Kezdeményezés e hó elején sajtóban közzétett Nyilatkozatában, amelyről Tájékoztatónk 258. számában hírt adtunk, a platform Ügyvezető Testülete bejelentette, hogy a magyar nemzeti közösség megalázása és megfélemlítése szándékával koncepciós jellegő perekben elítélt mártírjaink kiszabadítása és teljes rehabilitása érdekében 1992. május elsején indított és 1994-ben újrakezdett aláírásgyőjtés folytatódik a Ion Iliescu elnök által kegyelemben részesítettek teljes rehabilitásáért. Az EMK kéri, hogy valamennyi ívre az alábbi szöveget írják rá.

1 9 9 4

AZ ALÁÍRÁS JOGA MÁSRA NEM RUHÁZHATÓ ÁT!

ALÁÍRÁSGYőJTÉS

AZ ÁRTATLANUL ELÍTÉLT ROMÁNIAI MAGYAROK ÉRDEKÉBEN

Település: Megye: Ország
————————————————————————————————————–
Sorszám Név Utca, házszám Aláírás
(nyomtatott telefon
nagybető)
—————————————————————————————————————

*** Az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete folytatja azt a munkát, amelyet tavaly szeptemberben szakítottak meg ideiglenesen az őszi télies időjárásra való tekintettel.
1994. április 10-én, a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ kilenc tagú csoportja (Szilágyi Zoltán képviselő, Jakab Mihály elnök, Toók Katalin ügyvezető elnök, Köblös Erzsébet, Kramer Tamás, Kocsis Ernő, Klára András, Bara Attila és SzántóÁrpád Óradnára látogatott. Az idei „falujárás” első találkozója a kölcsönös megismerkedést szolgálta.
A következő állomás Szászzsombor, ahova április 17-én, vasárnap látogat el a megyei vezetés munkacsoportja.
Április 24-én, ugyancsak Óradnán, a római katolikus templomban sor kerül a besztercei diákok márciusi verses összeállításának bemutatására is.