1993

1993. szeptember 8., szerda I. évfolyam, 115. szám

***      Szeptember 8-án, szerdán, az RMDSZ bukaresti székházában – a parlamenti vakáció után első ízben – került sor ismét az RMDSZ szokásos sajtóértekezletére. Markó Béla szövetségi elnök mellett ezúttal Takács Csaba ügyvezető elnök, Varga Attila és Sinkó Zoltán képviselők foglaltak helyet a sajtó képviselőivel szemben.

A sajtóértekezletnek nem volt előre meghirdetett tematikája, a jelenlevő újságírók azonban úgy is kimerítő tájékoztatást kaptak a közvéleményt foglalkoztató legaktuálisabb kérdésekben, nevezetesen a hazai politikai körökben értetlenséget, sőt megütközést és ellenségeskedést, a nacionalista pártok részéről pedig heves támadást és rágalomhadjáratot kiváltott memorandumról, az RMDSZ immár több ízben ismertetett álláspontjáról Románia Európa Tanácsba való fölvételére vonatkozóan, valamint az RMDSZ-vezetésnek augusztus 31-én közzétett határozatáról, amelynek értelmében szövetségünk visszahívta képviselőit a Nemzeti Kisebbségi Tanácsából.

Bevezetőjében Markó Béla szövetségi elnök beszámolt az Európai Demokrata Unió Budapesten lezajlott pártelnöki értekezletének döntéséről, amellyel e jelentős európai pártszövetség az RMDSZ-t fölvette teljes jogú tagjainak sorába, ami demokratikus szövetségünk legitimitásának nemzetközi elismerését jelenti. Az Európa Tanácshoz eljuttatott Memorandummal kapcsolatban Markó Béla kifejtette azt, ami egyébként az RTV tegnap esti adásában is elhangzott képviselőink – Takács Csaba ügyvezető elnök és Frunda György szenátor – részéről, hogy ez a dokumentum semmi újat nem tartalmaz az RMDSZ Programjához képest, tulajdonképpen ez utóbbinak summája, és a benne foglalt kérdéseket szövetségünk vezetői többször fölvetették – tehát ismertek – mind Iliescu elnöknek, mind a kormány illetékeseinek, és természetesen az Európa Tanács hazánkban járt tisztségviselőinek is. Következésképpen teljesen alaptalan az a vád, hogy ezzel a Memorandummal az RMDSZ meg akarná akadályozni Románia fölvételét az Európa Tanácsba. Mindazonáltal szövetségünk nem hallgathatja el, hogy mindezidáig sem a kormány, sem a Parlament, sem Románia elnöke részéről nem tapasztaltuk kézzelfogható jelét annak, hogy megvan a politikai akarat a kisebbségek helyzetének, problémáinak rendezésére az Európa Tanács által megkövetelt normák szerint.