Erdély és a magyar kormánypolitika a két világháború között

Pénteken folytatódott a Kós Károly Akadémia Alapítvány történelmi előadásainak sorozata Marosvásárhelyen. A nagyszámú közönség előtt ezúttal Bárdi Nándor PhD, a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetének tudományos főmunkatársa tartott előadást Erdély és a magyar kormánypolitika a két világháború között címmel.

Előadásában a történész a Trianon utáni revíziós politika főbb irányairól, a magyarságpolitika céljairól, a magyarság- és revíziós politika háttérintézményeiről,  a Népies Irodalmi Társaságról, a magyar kormányok és a romániai magyar elit közötti kapcsolatokról, a romániai magyar politikai közösség létrejöttének körülményeiről beszélt. Úgy értékelte, az erdélyi magyarság szociológiai értelemben nem kisebbség, hiszen az első világháborút követő területi változások után is még hosszú ideig jobb volt a társadalmi pozíciója, mint a többségi nemzeté. Álláspontja szerint a magyarság valójában kényszerkisebbég, amely a magyar nemzet részének tekintette és tekinti magát ma is.

 

A következő hetekben további rangos történészek adnak elő jelenkortörténeti témában: Romsics Ignác, Stefano Bottoni, L. Balogh Béni, Nagy Mihály Zoltán és Novák Csaba Zoltán. Az előadásokat az Erdélyi Magyar Televízió is közvetíti.