A Kós Károly Akadémia szervezésében terítéken a kisebbségi jogok Brüsszelben a net@work rendezvénysorozaton

Az egyéni jogokról és autonómiákról, jó és rossz együttműködési modellekről, az identitás megtagadásáról és asszimilációról, követendő és elvetendő gyakorlatokról egyaránt szó lesz azon a konferencián, amelyet a Kós Károly Akadémia tart április 20-án, szerdán Brüsszelben, a Wilfried Martens Központ és partnerei által szervezett net@work rendezvénysorozaton. Az Együttműködés vagy szembenállás: nemzetitöbbségek és kisebbségek viszonya az EU-ban című panelbeszélgetés célja rámutatni a nemzeti kisebbségek legfontosabb gondjaira, az európai kisebbségvédelem történeti hátterére, az európai intézmények szerepére, valamint egy közös európai keretszabályozás irányába vezető lépésekre.

A konferencián Doris Pack volt európai parlamenti képviselő, a kelet-európai és nyugat-balkáni ügyek korábbi jelentéstevője tart bevezető előadást, majd Korodi Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője, volt környezetvédelmi miniszter, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagja és Liesa Scholzen, a németajkú közösség belgiumi parlamenti képviselője beszél a kérdéskörről. A beszélgetés házigazdája a szervező Kós Károly Akadémia részéről Vincze Loránt, a FUEN alelnöke, az RMDSZ külügyi titkára.

A konferencia főszervezői a Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központ (CES), a Konrad Adenauer Alapítvány (KAS) és a Hans Seidel Alapítvány (HSS).

A három részes holnapi konferencia tömbönként 3-3, párhuzamosan zajló kerekasztal beszélgetés menekültválságról, demográfiai és közbiztonsági kihívásokról, helyi és regionális kormányzásról, valamint uniós reformokról.
A beszélgetés élőben is követhető ahttp://www.martenscentre.eu/networklive címen.

https://www.martenscentre.eu/networklive?fbclid=IwAR3b0HvqYmvXJlgLLuyK_H4Wcat_8sXTU78kQAAzF4AlVAWGanL9Fy67Kjk