1998

1998. március 19. csütörtök VI. évfolyam, 1230. szám

***      Március 19-én, csütörtökön, a Magyar Köztársaság Kulturális Központjában a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) rendezésében került sor a romániai magyar sajtó képviselôinek találkozójára az RMDSZ minisztereivel és államtitkáraival.

A találkozó elôtt Ágoston Hugó, a MÚRE elnöke átadta Elena őtefoinak, a Dilema címő bukaresti hetilap távozó fôszerkesztôjének a MÚRE Pro Amicitiae díját. Rövid laudációjában Ágoston Hugó elmondta, hogy Smaranda Enache, Gabriel Andreescu, Gheorghe Moldovan és Andrei Cornea után Elena őtefoi az ötödik román újságíró akinek odaítélték a román-magyar barátság és közeledés, a két nép kölcsönös megismerése és megbecsülése szolgálatában kifejtett közírói munkásságot jutalmazó, évente kiosztásra kerülô díjat. Méltatta a Dilema élérôl a Külügyminisztériumhoz távozó kiváló tollú újságíró európai szellemő, bátor írásait a román-magyar kapcsolatok, a kisebbségi kérdés romániai kezelése témakörében, határozott kiállását a romániai sajtóban nem ritka nacionalista hangvételő, uszító megnyilatkozásokkal szemben. A díjazott meghatódottan mondott köszönetet a kitüntetésért (a sárkányt legyôzô Szent Györgyöt ábrázoló plakettért), és reményét fejezte ki, hogy a nemzeti kérdés racionális, tárgyilagos és európai értékrendbe illeszkedô megközelítése elôbb-utóbb felülkerekedik a nacionalista érzelmeket szító újságíráson, továbbá, hogy Andrei Pleőu és Elena őtefoi nélkül is a Dilema megmarad annak, aminek a lap élérôl – ideiglenesen – eltávozott vezetôi szánták: a gondolkodást serkentô dilemmák, és nem a másságot nem tőrô kinyilatkoztatások lapjának.

Ezt követôen a romániai magyar sajtó képviselôi és az RMDSZ jelenlevô miniszterei és államtitkárai kötetlen beszélgetést folytattak, illetve a kormányzati tisztségviselôk válaszoltak a jelenlévôk kérdéseire.

A kétórásra nyúlt beszélgetésen, amely immár a második a MÚRE szervezésében, szó esett a Romániát és Magyarországot összekötô autópálya tervezeteirôl, a tankönyvek helyzetérôl, a távközlés, különösen a telefonhálózat fejlesztésérôl, különös tekintettel az erdélyi fejlesztési tervekre, privatizációs kérdésekrôl stb. Hosszabb-rövidebb ideig jelen voltak a találkozón Birtalan Ákos és Tokay György miniszterek, Birtalan József, Borbély László, Erôs Viktor, Kelemen Hunor, Kovács Adorján, Lányi Szabolcs, Niculescu Antal államtitkárok, továbbá Murvay László, az Oktatásügyi Minisztérium Kisebbségi Fôosztályának igazgatója.