1997

1997. július 11., péntek V. évfolyam, 1069. szám

***      Július 12-én és 13-án ülésezik a Szövetségi Képviselők Tanácsa Kolozsváron, az Egyetemiek Házában. Mint már jeleztük, a szombaton 9 órakor kezdődő, másfél naposra tervezett SZKT napirendjén szerepel:

  1. a szövetségi elnök beszámolója az RMDSZ részvételéről a koalíciós kormányzásban, illetve a miniszterek és államtitkárok jelentése a kormányzati munkáról;
  2. a szövetség költségvetésének elfogadása;
  3. az Etikai Bizottság Mőködési Szabályzatának módosítása;
  4. az RMDSZ-kongresszus előkészítése;
  5. interpellációk.

Az SZKT ülését a július 11-re, péntek délutánra a szövetség Pavlov utcai székházába összehívott Egyeztető Kerekasztal tanácskozása előzi meg.

 

***      Július 11-én, pénteken, a Vámtarifáról szóló törvény megszavazásával véget ért a Szenátus rendkívüli ülésszaka. Közvetlenül az ülésszak munkálatainak berekesztése előtt két kérést nyújtottak be újabb rendkívüli ülésszak összehívására. Egy 51 szenátorból álló csoport a Földtörvény, egy másik, 59 szenátorból álló csoport pedig a Tanügyi törvényt módosító sürgősségi kormányrendelet megvitatását igényelte. Az elnöklő Petre Roman házelnök bejelentette az új rendkívüli ülésszak összehívását. Ennek napirendjét hétfőn véglegesítik.

 

***      Csütörtökön, július 10-én tartotta soros ülését Kolozsváron az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége. Napirenden szerepelt többek között az SZKT előkészítéséről szóló beszámoló meghallgatása, az RMDSZ-kongresszus előkészítését célzó dokumentumok megvitatása, a szövetség 1997. évi költségvetése Birtalan József gazdasági igazgató, megbízott gazdasági ügyvezető alelnök előterjesztésében, az RMDSZ Alapszabályzatának módosításával kapcsolatos ügyvezető elnökségi álláspont kialakítása. A testület megvitatta – Székely István ügyvezető alelnök előterjesztése alapján – a 69-es Helyi közigazgatási törvényt módosító 22/1997-es Sürgősségi kormányrendelet alkalmazásával kapcsolatos kérdéseket, valamint Kötő József ügyvezető alelnök előterjesztését a Tanügyi törvényt módosító sürgősségi kormányrendelet gyakorlaba ültetésére irányuló konkrét cselekvési programról.